Even voorstellen

Sibbing & Hersch

Sibbing & Hersch

Na tien jaar heel succesvol in Australië te hebben gewerkt als actrice, streek Karen Sibbing in 2015 weer neer in Tilburg, haar geboortestad. Eindelijk had ze tijd om aan haar eigen ideeën te werken, eindelijk kon ze zelf een voorstelling gaan maken. Zo ontstond het idee van ODE, een voorstelling over een vrouw die langzaam de weg kwijtraakt. Jaren geleden zag Karen hoe haar oma die aan alzheimer leed, een eigen wereld creëerde, misschien wel meerdere werelden. Karen was geraakt door de tragiek, en ook door de absurditeit en humor van de menselijke ervaringen wanneer geheugen, geschiedenis en identiteit beginnen te vervagen. Met dat thema wilde ze haar eerste eigen voorstelling gaan maken, samen met de Australische theatermaakster Samara Hersch.
Karen: ‘Wat ons betreft is het geen triest verhaal over een vrouw die zichzelf verliest. Het is eerder een ode aan de verbeelding. Zelfs als je het allemaal niet meer weet, hoeft dat niet beperkend te zijn, er kunnen ook talloze andere realiteiten – triest, absurd, tragisch, klunzig – opengaan. Misschien kun je het vergelijken met Alice in Wonderland: als zij in het gat springt, kan ze maar een kant op, maar dat brengt haar op onvermoede plekken en laat haar allerlei spannende dingen beleven. Dat is een beetje wat wij proberen over te brengen met ODE.’

Een Nederlandse actrice en een Australische theatermaakster, hoe komen die eigenlijk samen? Toen Karen Sibbing in 2006 als docent/theatermaker afstudeerde aan de Fontys Academie voor Theater, emigreerde ze meteen naar Australië, vanwege de liefde. Omdat ze ook acteerambities had, begon ze aan de opleiding aan de The Victorian College of the Arts (VCA) in Melbourne. Tijdens het tweede jaar aan het VCA ontmoette Karen Samara, en daaruit rolde in 2012 de gezamenlijke voorstelling NOA. Het samenwerken beviel zo goed, dat er meer plannen bedacht werden en ze elkaar over en weer adviseerden en coachten.

Samara Hersch

Samara Hersch

Samara: ‘Onze samenwerking klikt zo goed, omdat we dezelfde smaak hebben maar ook duidelijk verschillende vaardigheden. Voor ODE improviseren we veel, wat Karen dan doet geeft mij veel ideeën. Omgekeerd wordt Karen gestimuleerd door mijn ervaringen en suggesties. We complementeren elkaar, en zo komen we tot een echte co-creatie.’
Karen: ‘We zijn zeker van plan om nog meer projecten samen te gaan ondernemen. Samara is net aangenomen bij de Das Graduate School in Amsterdam, daar zal ze een tweejarige master regie volgen. Meer dan genoeg gelegenheid dus om samen dingen op te zetten! We hopen natuurlijk dat ODE nog op tournee gaat. In ieder geval spelen we begin juni vier keer in Melbourne. Hopelijk komen er in de zomer of het najaar nog speelplekken bij…’
Samara: ‘Het kenmerkende voor onze samenwerking in het verleden en nu is wel dat we proberen de onuitgesproken stemmen te laten klinken, met name van vrouwen. Zij hebben niet altijd een kans gekregen zich uit te spreken, wat hen motiveert, hoe ze zich voelen. Door het theater een open plaats van verbeelding te laten zijn, kunnen we hun een stem geven.’

Sinds 2015 speelde Karen in Complexity of Belonging, een project van Falk Richter en Anouk van Dijk, die zowel in Australië als Nederland speelde en nog steeds over de hele wereld toert. Datzelfde jaar remigreerde Karen ook terug naar Nederland, samen met man en kind en kreeg ze een tweede baby. Na tien jaar aan de andere kant van de wereld gewoond en gewerkt te hebben, was ze weer terug op haar geboortegrond in Tilburg.

Karen Sibbing

Karen Sibbing

Karen: ‘Dat was wel wennen ja. Er is een heleboel veranderd in theaterland, ik moet echt opnieuw uitvinden hoe alles werkt. Dat is niet makkelijk. Het is wel superleuk om weer terug te zijn in Tilburg, de stad leeft veel meer, er gebeuren zo veel leuke dingen aan de Piushaven en in de Spoorzone, ook op culinair gebied.’
Samara kijkt uit naar haar studie in Amsterdam, en de kans om op een ander werelddeel te werken en te ontdekken wat er op cultureel gebied gebeurt. Op culinair gebied is wat haar betreft appelperenstroop de grote ontdekking in Nederland. ‘I love it! And that everybody rides a bike. Maar je moet wel opletten, want ze rijden je zo omver.’

Karen Sibbing & Samara Hersch / [prod]nu – ODE
Donderdag 2 en vrijdag 3 maart 2017, 20.00 uur
De NWE Vorst, Tilburg

Partners
De NWE Vorst, Het Zuidelijk Toneel, Villanella, l’Avventura, Het Boekenschop

Team
Regie: Samara Hersch
Concept en spel: Karen Sibbing
Sounddesign en compositie: Joost van Dijk
Techniek en lichtontwerp: Lida Bos
Foto: Kim Pattiruhu
Productie en verkoop: [prod]nu – Pietjan Dusee en Esther Bruls

Met dank aan: DansBrabant, Rudi Klumpkens, mensen van De NWE Vorst.