de verjaardag van dada

Op vrijdag 5 februari 2016 is het precies honderd jaar geleden dat aan de Spiegelgasse 1 in Zürich (waar zich nu nog steeds het DADA huis bevindt) het Cabaret Voltaire van start ging. Later bleek dat de start van de DADA beweging te zijn.

Tilburg is op haar bescheiden manier ook gekend om haar absurdistaneske geschiedenis. Het wekt dan ook geen verbazing dat in dit jaar diverse Tilburgse kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven aandacht geven aan dit heugelijke feit, onder de noemer van `de verjaardag van dada’. Een verademing voor hen die niet van carnaval houden.

Om 17.00u wordt het verjaardagsbezoek ontvangen bij dadaspeeches, een speciale editie van het maandelijkse vrijdagmiddagprogramma in de Rode Salon in De NWE Vorst (toegang gratis). Sprekers zijn Jacq Palinckx (componist/gitarist), Ulrike Doszmann (ongekroonde danskoningin van het absurdisme), Wim Paeshuyse (Turnhoutse dichter), Janine Ensslin (gastvrouw), Sebas van der Donk (theatermaker) en Francis Bacon.

Tegen 19.00u gaan in de kelder de deuren van de Kluis open voor publiek (toegang gratis). Een week lang heeft Wim Verhoeven zich daar als dadakluizenaar opgesloten om eens diep na te denken over de geschiedenis van Music hall, variété, vaudeville, cabaret, burleske etc, Verhoeven is de stichter van het illustere Kunstmaancabaret, waar al jaren succesvol gepionierd wordt met nieuwe vormen van variété, burleske en revue en waar kunst en entertainment elkaar vitaliserend uitdagen.

Om 20.00u presenteren L’Avventura en [prod]nu in de Grote Zaal van De NWE Vorst de dadasoiree, een bonte avond à la Cabaret Voltaire, met dadaïstische acts, absurdistische dans, volstrekt onbegrijpelijk theater en onverwachte dingen van onbestemde orde. Met: De Krenten Revisited onder regie van Carla Bakker, filmpjes van AM Kopper, Martin Beversluis, A.C.G. Vianen, Luk Sponselee, de Wobby.club, Nick J. Swarth, Ulrike Dadadoszmann, Jacq Palinckx, Leonard Bedaux Cinema, Slangenkuil (De Kwekerij) en de performance ‘Leck mich im Arsch’ van Marieke de Zwaan, Benjamin Meirhaeghe en Hendrik Kegels. In samenwerking met l’Avventura!
Entree avondprogramma (aanvang 20.00u): normaal 16 euro, vroege vogels 13 euro, FHK 50% 8 euro. Kaartverkoop: De NWE Vorst.

Op zondag 7 februari vindt in de Polygonaalhal (achter het station) de dada afterparty plaats. In samenwerking met Beyond Borders zullen Andrew Cartwright en stadsdichter Martin Beversluis een absurdistisch poëtisch programma aanbieden onder de noemer `Trapped in a Train #2′.
Aanvang: 17.00ur. Locatie: Polygonaalhal, Burg. Brokxlaan 1046. Entree gratis.