Kluizenaar #6: Mathijs Leeuwis – POST-GALIBIER

POST-GALIBIER – Muzikant Mathijs Leeuwis heeft op 1 november jongstleden zijn instrumentale pedal steel album GALIBIER gepresenteerd. Dit album was – naast een ode aan de koers en de bergen – vooral ook een muzikale zoektocht naar de mogelijkheden van de pedal steel gitaar buiten de countrymuziek. Het resultaat was een album met invloeden uit de minimal, jazz en ambient. In POST-GALIBIER wenst Mathijs zijn zoektocht naar de breedte van zijn instrument verder door te zetten: is het mogelijk het instrument zonder bespeler muziek te laten maken? Wat zijn de beperkingen van het instrument en zijn deze om te buigen? Deze vragen zijn het beginpunt voor een week kluizenaarschap. Vrijdag 30 november is er wellicht een nieuwe GALIBIER beklommen, of misschien is alles geëgaliseerd…

Mathijs Leeuwis (Waalwijk, 1985) leerde zichzelf gitaar spelen en liedjes schrijven en is al jaren professioneel muzikant. Hij trad jarenlang op als singersongwriter en won als zodanig de publieksprijs in de Grote Prijs van Nederland. In 2014 kocht hij een pedal steel gitaar, een instrument dat traditioneel in countrymuziek wordt gebruikt. Voor Mathijs werd dit een zoektocht naar nieuwe klanken en sferen in muziek, geïnspireerd door zijn andere passie: wielrennen. Daaruit ontstond in 2016 het project GALIBIER, een muzikale ode aan de mooiste en de meest pijnlijke beklimmingen die een mens kan tegenkomen.

De Kluis, niet meer dan een holle stenen ruimte van circa 8 bij 4 meter, weggemoffeld in de kelder. Wat als je een maker uitnodigt daar een week te bivakkeren? Wat kan er ontstaan? Of juist niet…
Vrijdag 30 november in Theater De Nieuwe Vorst, aanvang 17.00 uur, toegang gratis, bar is open.
[prod]nu & De Nieuwe Vorst & Makershuis Tilburg.