Kluizenaar #4: Suzanne van der Horst

Kluizenaar Suzanne van der HorstGEEN KLUIZENAAR
Vrijdag 26 oktober, aanvang 17.00 uur, toegang gratis, bar is open.
De Kluis, niet meer dan een holle stenen ruimte van circa 8 bij 4 meter, weggemoffeld in de kelder. Wat als je een maker uitnodigt daar een week te bivakkeren? Wat kan er ontstaan? Of juist niet… Je kunt het zien op de tweede en vierde vrijdag van de maand, rond borreltijd, als de kluizenaar de deuren in de kelder opent. In theater De Nieuwe Vorst, Tilburg.

Theatermaker Suzanne van der Horst voelt zich aangesproken als het woord ‘kluizenaar’ valt. Al een aantal keren heeft zij zich als een behoorlijke kluizenaar gedragen, waaruit drie solo’s voortvloeiden en een vierde onderweg is. Opvallend is de titel waar ze voor kiest: deze begint steeds met ‘Geen’, ongeacht de overeenkomstigheid qua stijl of inhoud.
Ze geeft graag een dubbel signaal af met haar titels: ‘Geen partij voor mij’ doelde op het gemis aan een politieke partij die zou aansluiten bij de idealen van Suzanne, maar ook haar blik op de wereld, die ze niet al te feestelijk vond. In ‘Geen voorstelling’ deed ze een beroep op het voorstellingsvermogen van haar publiek als wel dat ze repte over het gebrek aan middelen om een dramatische, grootse en meeslepende voorstelling te kunnen maken in het tentje dat op het plein van Theaterfestival Boulevard stond.

Nu dan. Suzanne in de kluis duwen en het Kluizenaar noemen zou te weinig uitdagend voor haar zijn. We maakten van de titel ‘Geen Kluizenaar’. Dat leek ons wel toepasselijk. Suzanne wilde die titel waarmaken. Ze heeft een aantal professionals uitgenodigd in haar kluis om vooral geen kluizenaar te zijn deze week. Ze gaat met hen in gesprek, hangt met hen rond, daagt hen uit, speelt een spelletje en bereidt eten, dat doet ze nu eenmaal graag. Het maakt niet zoveel uit wat ze doen, zolang Suzanne maar voor een keer Geen kluizenaar is.