toesprekers 4 mei-special in Vredeskerk

Toesprekers tijdens de 4 mei-special van speeches zijn onder andere: Huda Diban, Nick J. Swarth, Herman Coenen en Carina Van Der Walt.

Veel Palestijnen zijn in 1948 door de stichting van Israël uit hun dorpen en steden verdreven. Zij die destijds naar Syrië vluchtten en hun kinderen hebben nu voor de tweede keer alles achter moeten laten. Zo is ook dichteres Huda Diban (Damascus, 1978) in deze tweede ‘nakba’ (catastrofe) naar Nederland getrokken. Nu woont en werkt ze in Den Haag.

Geboren en getogen Tilburger Nick J. Swarth (1959) is dichter/kunstenaar/performer. Hij schrijft werk voor On-Site Poetry, treedt op met noiseband Betonfraktion, creëert shabby art, is mede-initiator van Poule des Doods, cureert voor festival Drift, personificeert gastvrouw Janine Ensslin, en dicht voor de Poeziëbus. Wellicht verschijnt er ook nog eens een roman van zijn hand.

Herman Coenen (1946): `Lange tijd voelde de menswetenschap als mijn thuis. Het graven naar de geheimen van ons bestaan lag me aan het hart. Na dertig jaar universiteit werd mijn domein de trein en de auto, het gras voor mijn tentje, de tuinstoel, de schrijftafel en het podium. Poëzie is mijn meest geliefde taal, samen met de muzikale improvisatie op mijn concertina. Ik doe optredens, geef workshops en leid uitvaartceremonies.’

Carina van der Walt (1960, Welkom, Zuid Afrika) voltooide in 1982 haar studie als docent letterkunde Afrikaans en Nederlands, alsook Setswana (inheemse taal). In 2002 kwam ze voor het eerst naar Tilburg voor een masteruitwisseling en in 2007 emigreerde ze vanwege de liefde. Ze recenseert kunst en letterkunde en dicht. In 2016 verscheen haar eerste dichtbundel, ‘Amalgaam’, samen met de Vlaamse dichter Willy Martin.

Leen Braspenning

De Vlaamse regisseuse Leen Braspenning (1980) werkte in een asielzoekerscentrum en sprak met vluchtelingen over hun verleden. Zo zocht ze naar de juiste vorm om de verhalen van vluchtelingen op het toneel te zetten in de voorstelling ‘Marieke Marieke’. Ook reisde ze een aantal jaar geleden naar Kroatië om met eigen ogen te zien wat de oorlog in voormalig Joegoslavië met de mensen daar gedaan heeft en nog steeds doet. Ze zoekt naar stukjes samenleving die ze nog niet kent, personen waar ze meer over wil weten en gebeurtenissen die haar interesse wekken.