kluizenaar #15 Dyane Donck en Els Mondelaers

NYXOnder de noemer NYX werken componist/installatiekunstenaar Dyane Donck (NL) en mezzosopraan/performer Els Mondelaers (B) samen in projecten waarin ze hedendaagse gecomponeerde muziek combineren met pop en elektronische muziek. Ze ontwikkelen nieuwe ideeën en technieken die een brug slaan tussen de gewone werkelijkheid en de kunstwereld. Door middel van koptelefoons en een speciale 3D-audiotechnologie ontstaat een heel nieuwe concertervaring: zeer intens, heel intiem en privé, en overrompelend driedimensionaal. Deze week in de Kluis zal ongetwijfeld weer nieuwe ideeën en experimenten uitlokken.

In 2018 werkt NYX toe naar een interdisciplinaire hoofdtelefoon-opera, MYRIAM, geïnspireerd op de cult-horrorklassieker The Hunger. MYRIAM is een wezen dat eeuwig leeft, maar moet daardoor aldoor afscheid nemen van degenen die zij liefheeft. Het is een eeuwige, eenzame zoektocht naar liefde. Naast Donck en Mondelaers vertolkt sopraan Claron Mc Fadden – aanwezig op de (zwart/wit)filmbeelden en in audio – de (hoofd)rol van MYRIAM.

De Kluis, niet meer dan een holle stenen ruimte van circa 8 bij 4 meter, weggemoffeld in de kelder. Wat als je een maker uitnodigt daar een week te bivakkeren? Wat kan er ontstaan? Of juist niet… Je kunt het zien op vrijdagmiddag, rond borreltijd, als de kluizenaars de deuren in de kelder openen.