Toesprekers 1 en 2: Manon Ossevoort en Bart Smout

Als theatermaakster bedacht (1976) een reis. Een reis van een meisje op een tractor. Het doel was het einde van de wereld en weer terug. Ze regelde een oude tractor, reed in bijna 4 jaar tijd 38.000 kilometer en arriveerde na 22 landen doorkruist te hebben in Zuid-Afrika. Terug in Nederland schreef ze het boek ´Tractormeisje´ en organiseerde ze de laatste en moeilijkste etappe: naar de Zuidpool. Inmiddels heeft Manon vaste grond onder haar voeten gevonden in een huisje in de Brabantse bossen, met haar man en twee kindjes.

Bart Smout (1983) is schrijver, publicist en redacteur. Hij publiceerde de roman ´Lege Lijnen´ bij uitgeverij Prometheus en in 2015 de gedichtenbundel ´Blijkbaar wordt het toch erger als je er niets aan doet´ (uitgeverij Geroosterde Hond). Zijn gedichten roepen een wereld op waarin alles tevergeefs is en de lulligheid regeert. Gedichten en korte verhalen van zijn hand verschenen in onder andere shortreads, Hard//Hoofd, De Optimist, Strak! en Passionate.